Ender Raspberry Pi som teknologfest for midaldrende mænd?
Måske syner de mere end tre millioner solgte Raspberry Pi computere ikke af meget ved siden af salgstallene for de nyeste iPhones eller Samsung smartphones.
Men fonden bag Raspberry Pi har ikke milliarder af kroner til at markedsføre den lille computer, der heller ikke er svøbt i børstet aluminium eller glinsende sort plastik. Tværtimod. Raspberry Pi er ikke meget større end et kreditkort, og ligner mest en vildfaren reservedel, der savner en pc at gemme sig i.
I stedet er Raspberry Pi båret af en vision om at skabe en computer designet til at pirre børns lyst til at lege med it-teknologien. Computernes svar på LEGO-klodserne, om man vil. Umiddelbart var Rory Cellan-Jones ikke voldsomt imponeret, da han så Raspberry Pi for første gang.
”Jeg kiggede på det, der mest lignede noget, der var i overskud fra en computer. Men jeg var fascineret af hele ideen om at fange børns opmærksomhed med den lille maskine,” siger han.
Idealister med en vision
Rory Cellan-Jones har som teknologijournalist for BBC fulgt Raspberry Pi fra den spæde begyndelse, da to af stifterne af fonden bag Raspberry Pi, David Braben og Eben Upton, i maj 2011 viste ham den første prototype. Braben havde et ry som iværksætter inden for computerspil, mens Upton havde en akademisk karriere i Cambridge bag sig, inden han blev ansat i den amerikanske chipproducent Broadcom. Med andre ord var stifterne ikke lette at affærdige som blinde techno-idealister.
”Og da vi først bragte nyheden om en computer til blot 25 pund, var det noget, der fascinerede mange. Ideen har virkelig ramt en tone, som mange bifalder, nemlig at give børn nogle nye muligheder inden for it. Men ind i mellem kan det dog godt ligne en nostalgifest for midaldrende mænd” siger han.
I de næste sætninger peger Rory Cellan-Jones på, at der ved siden af det voksende salg er skudt en række virksomheder op omkring Raspberry Pi.
”Og den vækst sammen med navnene på de videnskabsmænd, der anvender Raspberry Pi, har demonstreret, at ideen er ganske potent, siger han.
Vi har set en række projekter, der forsøger at gøre Raspberry Pi mere brugervenlig. Og det siger mig, at, man ikke er nået helt så langt med at udbrede ideen, som man gerne ville.
Rory Cellan-Jones.
Ikke så langt endnu
Det store spørgsmål er blot, om ideen rammer en bred skare af børn, i stedet for en langt smallere gruppe af unge, der under alle omstændigheder vil ville have bevæget sig ud i dette teknologiske univers. Og endnu er det usikkert, om Raspberry Pi ender sine dage som endnu en dims, der kun fascinerer en flok ældre computernørder.
”Vi har set en række projekter, der forsøger at gøre Raspberry Pi mere brugervenlig. Og det siger mig, at, man ikke er nået helt så langt med at udbrede ideen, som man gerne ville” siger Rory Cellan-Jones.
Hans pointe er, at computere har udviklet sig lidt lige som biler. I dag behøver man ikke at vide, hvordan en bilmotor virker for at sætte sig ind bag rattet. På samme måde efterspørger den brede masse af forbrugere computere, der er nemme at gå til.
”Langt de fleste vil bare gerne trykke på en knap for at komme i gang med det, som de nu skal,” siger Rory Cellan-Jones.
Samtidig mener han, at det kan være vanskeligt for stifterne bag Raspberry Pi at navigere mellem det at være en godgørende fond og styre det, der er ved at udvikle sig til at være en forretning med produktion og salg.
”Efterhånden er det ved at være en ganske lukrativ forretning, der genererer ganske mange penge. Så den balance kan blive en udfordring for dem. Medarbejderne i salgsafdelingen vil naturligt ikke have de samme prioriteter som folkene i fonden, siger Rory Cellan-Jones.