60 procent af vore medlemmer bør have mere uddannelse
Når man har rundet de 50 år, og har været 17 år på den samme arbejdsplads, ville de fleste IT-folk se sig nervøst over skulderen, hvis de fik at vide, at organisationen skulle have ny chef, skulle sammenlægges med en anden organisation – og udflyttes til provinsen.
For SAMDATA\HK’s næstformand Gitte Korsgaard Andreasen er det imidlertid den virkelighed, hun står midt i, fordi hendes arbejdsplads – Arbejdsskadestyrelsen – muligvis både skal flyttes til provinsen og sammenlægges med en anden organisation. Som organisationens webmaster står udfordringerne allerede i kø.
”Man bliver nemt overhalet af de unge, der har CV’et i orden. I min generation er der mange selvlærte, som kan meget, men som ikke har papir på deres viden,” siger Gitte Korsgaard Andreasen. Men hun føler sig velforberedt – blandt andet på grund af en række efteruddannelseskurser i proces-innovation og projektstyring.
Det er hendes værn mod at blive marginaliseret i en IT-branche, hvor det, der var værdifuld specialviden, få år senere kan være værdiløs besserwisser-viden om gamle styresystemer, forældede programmeringssprog eller uddøde platforme.
Det kan godt være, at man er den dygtigste i virksomheden til et bestemt område. Men hvis hele området pludseligt bliver outsourcet, så er man ikke ansat længere.
Gitte Korsgaard Andreasen
Risiko for opdeling i A- og B-hold
Samtidigt betyder globaliseringen, at mange services rykker op i skyen. Både stillingerne som programmører og som IT-supportere flytter til Østeuropa eller Asien og den viden, der førhen gjorde en til en del af A-holdet, kan nu betyde, at man har et CV fyldt med ubrugelig erfaring.
Det er en udvikling, der indebærer en risiko for, at man må nøjes med korte vikariater eller lavere betalte service-jobs.
Hos SAMDATA\HK har man erkendt, at fagforeningens medlemmer er nogle af dem, der kan blive ramt.
”Vi fokuserer på at hjælpe medlemmerne til efteruddannelse,” fortæller Gitte Korsgaard Andreasen, der er webmaster i Arbejdsskadestyrelsen.
”Vi har rigtigt mange autodidakte medlemmer, som har masser af erfaring, men måske ikke papir på ret meget uddannelse. Det er drønfarligt, når man senere skal skifte job. Har man ikke papir på noget af alt det, man kan, er det slet ikke sikkert, man bliver inviteret til en jobsamtale.”
På hendes eget CV står en datanom- og en datamatiker-uddannelse, samt hele 17 år hos Arbejdsskadestyrelsen. Efter en række år som IT-supporter, er hun i dag webmaster, hvor hun tager sig af den tekniske styring af hjemmesiden.
Efterhånden som børnene er blevet større, har hun løbende brugt tid på efteruddannelse.
”Jeg har taget kurser i både projektledelse og proces-innovation, fordi emnerne interesserer mig vildt meget. Og så har jeg en uvane med at købe bøger – alt for mange bøger, faktisk,” fortæller Gitte Korsgaard Andreasen.
Jeg har virkelig haft stor værdi af uddannelsen, fordi den hjælper mig i mit job som webmaster.
Gitte Korsgaard Andreasen
Efteruddannelse matcher
Arbejdsskadestyrelsen har for nylig skiftet direktør. Derudover har regeringen iværksat en høring, hvor man overvejer at flytte Arbejdsskadestyrelsen uden for København. Som en del af den høring overvejes det også at sammenlægge Arbejdsskadestyrelsen med ATP.
Hvis de store forandringer træder i kraft betyder det, at Gitte Korsgaard Andreasen får nye opgaver både organisatorisk, teknisk og indholdsmæssigt. Det kræver procesoverblik, styring og strategisk indsigt. Heldigvis matcher udfordringerne med den efteruddannelse, hun har taget i blandt andet projektledelse, lederskab og kommunikation.
”Jeg har virkelig haft stor værdi af uddannelsen, fordi den hjælper mig i mit job som webmaster. Jeg kan meget bedre tale med under møderne, kan gennemskue ledelsens tankemåde og har flere værktøjer, når vi skal lave større processer.”
Udvid din faglighed
Gitte Korsgaard Andreasens råd er, at SAMDATA\HK’s medlemmer sørger for at supplere deres fagspeciale, så de kan tale med ud over deres egen niche.
”Det kan godt være, at man er den dygtigste i virksomheden til et bestemt område. Men hvis hele området pludseligt bliver outsourcet, eller hvis man ser en anden teknologi tager over, så er man ikke ansat længere. Man er nødt til at have flere knager at hænge sit tøj på. Det er vigtigt ikke at blive låst fast.”
Når hun selv valgte at fokusere på uddannelse inden for ledelse, innovation og processtyring, var det fordi emnerne interesserede hende mest. Men andre områder er også oplagte.
”Der er stort behov for folk, der kan sætte sig i brugernes sted, når man skal digitalisere og effektivisere alle mulige processer i samfundet. Det kan både være viden om interaktionsdesign, brugertests eller kanalstrategier. De mange omlæg- ninger giver også et behov for viden om innovationsprocesser.”
Vær vedholdende
I 2016 deltog mere end 4000 IT-folk i en stor undersøgelse om uddannelse blandt medlemmerne hos SAMDATA\HK, Prosa og IDA, og den viste, at det sjældent var arbejdsgiverne, der aktivt styrede efteruddannelsen.
Det er for eksempek sjældent, at MUS-samtalerne resulterer i en efteruddannelsesplan, der rækker flere år frem. Det er et stort problem, fordi det bliver nemmere for ledelsen at sige nej til ønsker, og fordi medarbejderne ikke får forpligtet sig selv til kurser, der rækker ud over sidemandsoplæring eller detaljer i den seneste programversion.
Gitte Korsgaard Andreasen råder medlemmerne til både at spørge chefen om finansiering, men også at søge fonde eller kigge på fagforeningens hjemmeside. Sidst men ikke mindst gælder det om at være vedholdende.
”Sørg for at have alle argumenterne klar, og vær meget skarp på, hvad arbejdsgiverne får ud af at sende dig afsted på kursus. Det er vigtigt ikke at tage et nej for et nej, for det er din fremtid, der er på spil.”
BLÅ BOG \ GITTE KORSGAARD ANDREASEN
\ Tillidsrepræsentant i Arbejdsskadestyrelsen
\ Arbejde/Ansættelser
\ 1999 – Arbejdsskadestyrelsen, webmaster
\ 1994- 1999 Folkekirkens Nødhjælp, IT- koordinator
\ 1990 – 1991 Apple, uddannelseskonsulent
\ 1986 – 1990 Olivetti A/S, uddannelseskonsulent
\ 1984- 1986 Sophus Berendsen A/S, support & uddannelseskonsulent
\ 1983 – 1984 Den Danske Bank, bankassistent
\ 1982 – 1983 Winkelhorn A/S, uddannelseskonsulent
\ Gitte Korsgaard Andreasens uddannelsesforløb
\ Videregående uddannelse
\ Beskæftigelsesministeriet:
Proceskonsulent, projektleder, IT-projektleder, coaching, uformel ledelse og effektiv kommunikation med NLP.
\ Akademiuddannelse:
Innovation, lederskab, kommunikation, organisation og ledelse.
\ TR-uddannelse:
Forhandleruddannelsen, psykologi, faglig kommunikation og TR-ledelse, mv.
\ Datanom
\ Datamatiker